YAŞA GÖRE SÜT TÜKETİMİ

Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde süt içilmesi gerekiyor. Peki ama hangi yaşta ne kadar süt tüketmeliyiz?

Süt, insanın yaşamında karşılaştığı ilk besindir. Anne sütüyle bebeklerin vücutları güçlendirilir, sonrasında ise inek sütüyle bu etki sürdürülür. Atılan sağlam temelin kişinin gelecekteki sağlığına büyük etkisi vardır. Bu temelin üzerine sağlam katlar inşa etmek içinse süt tüketiminin tüm yaşam boyu sürdürülmesi gerekir.

Bireylerin sağlıklı beslenebilmek adına tüketmesi gereken süt miktarı yaşa göre değişiklik gösterir. Cinsiyet ve fizyolojik farklılıklar da kişinin tüketmesi gereken süt miktarına etki eten faktörlerdir; örneğin ergenlik, hamilelik, menopoz gibi dönemlerde daha fazla süt içilmelidir.

1) Yaşa göre süt tüketimi tablosu 

6-12 ay: 1 su bardağı süt (anne sütüne ek olarak)

1-3 yaş: 2 su bardağı süt

3-9 yaş: 2 su bardağı süt ve 1 porsiyon sütlü ürün

Ergenlik dönemi: 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün

Hamilelik ve emzirme dönemi: 3-4 su bardağı süt veya 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün

Yetişkinlik ve yaşlılık dönemi: 2 su bardağı süt Menopoz dönemi: 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün

2) Büyüme ve gelişmenin anahtarı 

Bebeklik ve çocukluk dönemindeki süt tüketimi, büyümenin sürdürülmesi ve fiziksel gelişim için şarttır. Süt içmek büyüme ve gelişme dönemindeki doku yapımını, güçlü kemik ve diş gelişimini destekler, zihinsel gelişime de katkı sağlar. 0-6 ay arası anne sütüyle beslenilmesi gereken dönemdir, daha sonra anne sütüne ek olarak inek sütü devreye girer. 6-12 aylık bebekler için her gün tüketilmesi gereken süt miktarı 1 su bardağı süt ile sınırlandırılmaktadır (anne sütü hariç.) 1-3 yaş arasındaki çocukların günde 2 su bardağı süt, daha büyük çocukların ise her gün 2 su bardağı süt ve mümkünse 1 porsiyon sütlü ürün tüketmesi gerekmektedir.

Büyüme ve gelişmede gerçek bir atağın yaşandığı ergenlik döneminde çocukların hem boyları hem kiloları artar, hücreleri çoğalmaya ve yeni işlevler edinmeye başlar. Bu özel dönemde beslenmenin önemi fazlalaşır. Kemiklerin gelişmesine bağlı olarak kalsiyum ihtiyacının arttığı bu dönemde süt, değeriyle bir adım öne çıkar. Süt tüketimi ergenin sağlıklı gelişimine, kemiklerinin daha sağlam ve boyunun daha uzun olmasına katkıda bulunur. Ayrıca soyut düşünme, problem çözme, dikkat, konsantrasyon gibi zihinsel yeteneklerin gelişiminini destekler. Ergenlik dönemindekiler için günlük olarak tüketilmesi önerilen süt miktarı 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü üründür.

3) Hamilelik ve yaşlılıkta da çok önemli 

İnsan yaşamındaki çok özel bir başka dönem ise hamilelik ve emzirme dönemidir. Hamilelik döneminde bolca tüketilen süt, bebeğin gelişmesi için gerekli unsurların alınmasına yardımcı olur. Tabii bu arada annenin kemik ve diş sağlığını da korur. Hamilelik döneminde tüketilmesi önerilen süt miktarı 3-4 su bardağı süt veya 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü üründür.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte insanların yaşamın dayatmalarına karşı koyabilme gücü de azalmaya başlar. Destek ve güç alınacak temel şeylerden biri beslenmedir. İçerdiği yoğun besinsel değerlerin yanı sıra kolay tüketilebilme özelliği ile süt, yetişkinlikte ve ilerleyen yaşlarda da insan için çok önemli bir besin olmayı sürdürür. Menopoz ve yaşlılıkla birlikte gerilemeye başlayan kemik sağlığı için destekleyici olma görevini, yine başarıyla yerine getirir. Menopoz döneminde buna 1-2 porsiyon sütlü ürün ilave edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR