Bebeklerde ağız bakımı, süt dişlerinin çıkması ve diş doktoruyla ilk tanışma... Bebek diş sağlığıyla ilgili kısa bilgilerle karşınızdayız.
Genel olarak 6 ay civarında bebeğinizin ağzında ilk süt dişleri görünmeye başlar; 4-18 ay aralığında herhangi bir dönemde süt dişlerinin çıkması normaldir.
Süt dişi çıkarma belirtilerini huysuzluk, diş etlerinde kızarıklık ve kabarma, yanak ve çenede kızarıklık, salya akıtma, ağrı, ateş, iştahsızlık, uykusuzluk, bebeğin her nesneyi ağzına götürmesi olarak sıralayabiliriz.
Diş eti kaşıyıcılarını kullanabilirsiniz, buzdolabında bekletip verirseniz daha da yararlı olur. Yumuşak kıllı ve küçük bir diş fırçasıyla diş etlerine masaj yapabilirsiniz. Soğuk ve sert meyveler vererek ve soğuk meyve püresi yedirerek ağrısının azalmasına destek olabilirsiniz.
Bebeğinizin ağız bakımını yapmak için dişlerinin çıkmasını beklemeyin. Emzirdikten sonra yumuşak bir bezi ılık suyla ıslatarak diş etlerini silin. Mamasını yedirdikten sonra su vererek ağız içinin temizlenmesini sağlayın. Süt dişleri çıktıktan sonra da ıslatılmış yumuşak bir bezle sabah ve akşam diş etlerini ve dişlerini silin.
Süt dişleri çıktıktan sonra yumuşak kıllı ve küçük bir diş fırçası alın, bu fırça ile bebeğininiz diş etlerine masaj yapın. Bu uygulama ileriki dönemlerde çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı kazanmasına destek olur. 2 yaş itibariyle de florür içermeyen bir macun kullanarak diş fırçalamaya başlayabilir.
Çocuklardaki diş doktoru korkusu, ailesinden duyduklarından ya da zorla diş çekimi ve iğne yapılması gibi deneyimlerden kaynaklanır. Oysa çocuğunuzu daha herhangi bir rahatsızlığı olmadan genel kontrol için diş doktoruna götürürseniz, diş korkusunu önlemede önemli yol kat etmiş olursunuz. Çocuğunuz bu şekilde muayenedeki aletleri tanır, ortama alışır, diş doktoruyla sıcak bir ilişki geliştirir. Çocuk diş doktorlarını veya bir bölümü çocuklara göre düzenlenmiş muayenehane veya diş hastanelerini tercih etmeniz süreci olumlu etkiler.
Çocuğunuzu, süt dişlerinin çıkmaya başladığı 6 ay-1 yaş aralığında diş doktoruna götürebilirsiniz. Bu genel kontrol sırasında bebeğinizin ağız hijyenini nasıl sağlayacağınızı, biberon çürüklerini nasıl engelleyebileceğinizi, ağzında yapısal bir bozukluk olup olmadığınıöğrenebilirsiniz. 2 yaş itibariyle düzenli aralıklarda diş doktorunuza gitmeniz ve diş doktorunun korucuyu uygulamalar yapması çocuğunuzun diş sağlığını olumlu etkiler.
Kaynaklar
Beğen butonunu kullanabilmek için,
Üyelik / Üye Girişi gerekmektedir.