Şahane bahar mevsimi, kimi zaman bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirir; hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı, gözlerde kızarıklık gibi. Bunların sebebi “saman nezlesi” olarak da anılan bahar nezlesidir. Oldukça yaygın bir rahatsızlık olan bahar nezlesini daha yakından tanıyalım mı?
Bahar nezlesi, bahar aylarında polenlerin artmasıyla birlikte ortaya çıkan bir üst solunum yolu alerjisidir. Çiçeklerin açması, otların ve çimenlerin yeşermesi, ağaçların çiçeklenmesiyle yayılan polenler, burun duvarlarına yapışarak alerjik bir iltihaba sebep olurlar. Gözlere ve ciğerlere kadar ulaşabilirler. Polen yoğunluğu, ısıya ve iklime göre değişiklik gösterebilir. Bahar nezlesi; mevsimsel alerjik rinit, saman nezlesi, alerjik nezle diye de adlandırılır.
Bahar nezlesi hapşırık, aksırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısına sebep olur; öksürük ve baş ağrısı bunlara eşlik edebilir. Gözlerde de kızarma, kaşıntı, sulanma olabilir. Burun tıkanıklığı geceleri uykusuzluğa ve gözaltında morluklara sebebiyet verebilir. Konsantrasyon bozukluğu, bahar nezlesinin sebep olduğu bir diğer rahatsızlıktır. Genel olarak yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Polenlerden tamamen kaçınmak pek kolay değildir ama yine de şu tedbirlerin alınması gereklidir:
Polenlerden korunma yöntemlerini uygulamak, bahar nezlesinin yol açtığı rahatsızlıkları önemli ölçüde azaltır. Doktor kontrolünde olmak kaydıyla burun spreyleri kullanılabilir. İlaçla geçici olarak tedavi edilebilir olsa da yinelenen bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte yaş ilerledikçe şiddetinin azalması mümkündür.
Bahar nezlesi yaygın bir rahatsızlıktır. Araştırmalar toplumun beşte birinde bahar nezlesi görüldüğünü ortaya koymaktadır. Her yaşta ortaya çıkabilmekte ama daha çok çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde oluşmaktadır.
Yazımızı bilgilendirici buldunuz mu? Cevabınız evet ise dostlarınızla paylaşmaya ne dersiniz?
Beğen butonunu kullanabilmek için,
Üyelik / Üye Girişi gerekmektedir.